STIROPOR U GRADITELJSTVU

Vanjska toplinska izolacija (fasada) je najva┼żniji dio toplinske izolacije objekta jer najviše utje─Źe na mikroklimatske uvjete boravka u unutarnjim prostorima. Kroz vanjske zidove i otvore se gubi veliki dio energije za grijanje zimi i hla─Ĺenje ljeti. Stoga je dobra toplinska izolacija preduvjet za ugodne i zdrave uvjete ┼żivljenja. U zadnjih 40 godina stiropor se pokazao kao odli─Źan materijal za primjenu u povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS sustav prema normi HRN EN 13499:2004). Dugogodišnja primjena, prakti─Źna provjera i razvoj ETICS sustava sa sigurnoš─çu jam─Źi njegovu trajnost i u─Źinkovitost.

Slike:
Fasada 1 Fasada 3
Unutarnja toplinska izolacija (zidovi i stropovi) se postavlja u svrhu poboljšanja toplinske izolacije objekta. Stiropor se postavlja na unutarnju stranu vanjskih zidova tako da se plo─Źe zalijepe i obrade ljepilom i mre┼żicom (EPS F, EPS F PLUS sivi) ili ugradnjom ispod zidnih obloga kao što su gips plo─Źe, lamperija i sl. (EPS 50, EPS 70). Na isti na─Źin se stiropor plo─Źe ugra─Ĺuju i na strop prostorije.
Slike:
Unutarnja izolacija 1

Toplinska izolacija podova je bitna jer smanjuje toplinske gubitke u me─Ĺukatnim konstrukcijama i podovima prema tlu. U stambenim objektima ispod glazure (plivaju─çi podovi) se koristi tip stiropora EPS 100, a za zvu─Źnu izolaciju se preporu─Źuje dodatno staviti tip stiropora EPS EL koji zna─Źajno snizuje razinu zvuka udara (topota – hodanje, pomicanje namještaja i sl.). U slu─Źaju ugradnje laminata direktno na stiropor (bez glazure) potrebno je koristiti najtvr─Ĺi tip EPS 200. Isti tip se koristi i za podove sa velikim optere─çenjima (gara┼że, hale, parkirališta, dvorane i sl.).

Slike:
Podovi 1 Podovi 2 Podovi 3

Toplinska izolacija ravnog krova i terasa iznad zatvorenog prostora je vrlo bitna jer zna─Źajno smanjuje toplinske gubitke pri grijanju zimi i hla─Ĺenju ljeti. Za tu namjenu koriste se stiropor plo─Źe tipa EPS 150 i EPS 200 zbog svoje velike nosivosti, odli─Źne toplinske izolacije i male vodoupojnosti (manje od 3%). Izbor tipa stiropora ovisi o namjeni i optere─çenju krova ili terasa (prohodni ili neprohodni, zeleni krov i sl.). Problem odvoda vode na ravnim krovovima i terasama mo┼że se tako─Ĺer riješiti ugradnjom stiropor plo─Źa rezanih u nagibu.

Toplinska izolacija potkrovlja (kosi krov) je vrlo va┼żna jer se kroz krovište gubi velika koli─Źina energije za grijanje zimi i hla─Ĺenje ljeti. Odli─Źna izolacija posti┼że se postavljanjem stiropor plo─Źa izme─Ĺu ro┼żenica. Ukoliko krovište nema izvedeno provjetravanje (*kontra letve*) preporu─Źuje se ugradnja profiliranih plo─Źa EPS 70 sa kanalima koji slu┼że za prozra─Źivanje. Ukoliko postoji ventilacija krovišta mogu se ugraditi i jeftinije stiropor plo─Źe tipa EPS 50. Preporu─Źuje se postavljanje plo─Źa debljine koja odgovara visini ro┼żenica tako da se dobije ujedno maksimalna izolacija i ravna površina za monta┼żu unutarnjih obloga.

Slike:
Potkrovlje 1

Toplinska izolacija i drena┼ża zidova podruma u zemlji se vrlo jednostavno posti┼że ugradnjom specijalnih stiropor plo─Źa za drena┼żu. Plo─Źe sadr┼że sa jedne strane mre┼żu kanali─ça za odvodnju procjede vode do drena┼żnih cijevi, a ujedno slu┼że i kao mehani─Źka zaštita vertikalne hidroizolacije. Stiropor posjeduje odli─Źnu mehani─Źku ─Źvrsto─çu i malu vodoupojnost (manje od 3%). Plo─Źe se pri─Źvrš─çuju za hidroizolaciju ljepilom te potom zatrpavaju slojem šljunka ili batude.

Slike:
Drena┼ża 1 Drena┼ża 2

Tehnologijom kompjuterskog rezanja (CNC rezalica) iz stiropor blokova je mogu─ça izrada profila razli─Źitih dimenzija i oblika. Stiropor je zbog svoje male te┼żine, lagane obrade i povoljne cijene idealan za izradu dekorativnih elemenata na fasadama kao što su ukrasni profili oko prozora i vrata, krovni vijenci, dekorativni kameni na uglovima ku─ça i sl.

Stiropor se tako─Ĺer koristi i kao oplata (negativ) pri izradi betonskih vijenaca na objektima.

Slike:
CNC stroj

Krupno mljeveni stiropor ili stiropor granule su proizvod koji se koristi kao agregat za izradu laganih betona. Takav stiropor beton se zbog male te┼żine (600 do 900 kg/m3) i dobre toplinske izolacije koristi za izradu laganih glazura, slojeva u padu na ravnim krovovima i terasama te ispuna nenosivih dijelova konstrukcije.

Slike:
Stiropor beton 1