STIROPOR U GRADITELJSTVU

Vanjska toplinska izolacija (fasada) je najvažniji dio toplinske izolacije objekta jer najviše utječe na mikroklimatske uvjete boravka u unutarnjim prostorima. Kroz vanjske zidove i otvore se gubi veliki dio energije za grijanje zimi i hlađenje ljeti. Stoga je dobra toplinska izolacija preduvjet za ugodne i zdrave uvjete življenja. U zadnjih 40 godina stiropor se pokazao kao odličan materijal za primjenu u povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS sustav prema normi HRN EN 13499:2004). Dugogodišnja primjena, praktična provjera i razvoj ETICS sustava sa sigurnošću jamči njegovu trajnost i učinkovitost.

Slike:
Fasada 1 Fasada 3
Unutarnja toplinska izolacija (zidovi i stropovi) se postavlja u svrhu poboljšanja toplinske izolacije objekta. Stiropor se postavlja na unutarnju stranu vanjskih zidova tako da se ploče zalijepe i obrade ljepilom i mrežicom (EPS F, EPS F PLUS sivi) ili ugradnjom ispod zidnih obloga kao što su gips ploče, lamperija i sl. (EPS 50, EPS 70). Na isti način se stiropor ploče ugrađuju i na strop prostorije.
Slike:
Unutarnja izolacija 1

Toplinska izolacija podova je bitna jer smanjuje toplinske gubitke u međukatnim konstrukcijama i podovima prema tlu. U stambenim objektima ispod glazure (plivajući podovi) se koristi tip stiropora EPS 100, a za zvučnu izolaciju se preporučuje dodatno staviti tip stiropora EPS EL koji značajno snizuje razinu zvuka udara (topota – hodanje, pomicanje namještaja i sl.). U slučaju ugradnje laminata direktno na stiropor (bez glazure) potrebno je koristiti najtvrđi tip EPS 200. Isti tip se koristi i za podove sa velikim opterećenjima (garaže, hale, parkirališta, dvorane i sl.).

Slike:
Podovi 1 Podovi 2 Podovi 3

Toplinska izolacija ravnog krova i terasa iznad zatvorenog prostora je vrlo bitna jer značajno smanjuje toplinske gubitke pri grijanju zimi i hlađenju ljeti. Za tu namjenu koriste se stiropor ploče tipa EPS 150 i EPS 200 zbog svoje velike nosivosti, odlične toplinske izolacije i male vodoupojnosti (manje od 3%). Izbor tipa stiropora ovisi o namjeni i opterećenju krova ili terasa (prohodni ili neprohodni, zeleni krov i sl.). Problem odvoda vode na ravnim krovovima i terasama može se također riješiti ugradnjom stiropor ploča rezanih u nagibu.

Toplinska izolacija potkrovlja (kosi krov) je vrlo važna jer se kroz krovište gubi velika količina energije za grijanje zimi i hlađenje ljeti. Odlična izolacija postiže se postavljanjem stiropor ploča između roženica. Ukoliko krovište nema izvedeno provjetravanje (*kontra letve*) preporučuje se ugradnja profiliranih ploča EPS 70 sa kanalima koji služe za prozračivanje. Ukoliko postoji ventilacija krovišta mogu se ugraditi i jeftinije stiropor ploče tipa EPS 50. Preporučuje se postavljanje ploča debljine koja odgovara visini roženica tako da se dobije ujedno maksimalna izolacija i ravna površina za montažu unutarnjih obloga.

Slike:
Potkrovlje 1

Toplinska izolacija i drenaža zidova podruma u zemlji se vrlo jednostavno postiže ugradnjom specijalnih stiropor ploča za drenažu. Ploče sadrže sa jedne strane mrežu kanalića za odvodnju procjede vode do drenažnih cijevi, a ujedno služe i kao mehanička zaštita vertikalne hidroizolacije. Stiropor posjeduje odličnu mehaničku čvrstoću i malu vodoupojnost (manje od 3%). Ploče se pričvršćuju za hidroizolaciju ljepilom te potom zatrpavaju slojem šljunka ili batude.

Slike:
Drenaža 1 Drenaža 2

Tehnologijom kompjuterskog rezanja (CNC rezalica) iz stiropor blokova je moguća izrada profila različitih dimenzija i oblika. Stiropor je zbog svoje male težine, lagane obrade i povoljne cijene idealan za izradu dekorativnih elemenata na fasadama kao što su ukrasni profili oko prozora i vrata, krovni vijenci, dekorativni kameni na uglovima kuća i sl.

Stiropor se također koristi i kao oplata (negativ) pri izradi betonskih vijenaca na objektima.

Slike:
CNC stroj

Krupno mljeveni stiropor ili stiropor granule su proizvod koji se koristi kao agregat za izradu laganih betona. Takav stiropor beton se zbog male težine (600 do 900 kg/m3) i dobre toplinske izolacije koristi za izradu laganih glazura, slojeva u padu na ravnim krovovima i terasama te ispuna nenosivih dijelova konstrukcije.

Slike:
Stiropor beton 1