Uvod

Ekspandirani polistiren (EPS) kao proizvod je prvi patentirao njemački koncern BASF još davne 1954. godine i počeo  ga proizvoditi pod zaštitnim imenom STYROPOR, koji je postao sinonim za EPS. Stiropor se koristi u građevinarstvu već preko 45 godina. Odlična izolacijska svojstva stiropora proizlaze iz njegove ćelijaste strukture. Naime u jednom m3 stiropora sadržano je 3 - 6 milijardi zatvorenih ćelija u kojima je inertan zrak - najbolji prirodni izolator.

Stiropor je polimerni materijal niske nasipne gustoće, koji u svojoj strukturi sadrži 2% polistirena i 98% zraka. Zahvaljujući izvrsnoj toplinskoj izolaciji, vrlo dobri mehaničkim svojstvima, niskoj vodoupojnosti, dobroj paropropusnosti i lakoj ugradnji nalazi široku primjenu u građevinarstvu. 

Osnovnu sirovinu za proizvodnju stiropora čine kuglice promjera 0,2 do 2,5 mm koje u sebi sadrže 5-7% plina pentana. Sirovina se isporučuje u kartonskim kontejnerima zapakirana u polietilenske vreće. Kontejneri se skladište u natkrivenom, suhom i prozračnom prostoru.
Proizvodnja stiropora odvija se u 6 faza.